Kiinteistöpäällikkö Oili Heino on Porin kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja. Hän on toiminut kunnallispolitiikassa yli 30 vuotta ja kaupunginvaltuutettuna tai varavaltuutettuna lähes saman ajan, Hän harkitsee ehdokkuuttaan myös vuoden 2021 kuntavaaleissa.
− Kaupunginvaltuutetun rooli ei ole mitenkään ihmeellinen. Valtuustossa yksittäisen valtuutetun valta ja mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Mutta omassa valtuustoryhmässä saa äänensä kuuluviin jaryhmän kautta voi vaikuttaa yhdessä muiden kanssa, kertoo Oili Heino ja jatkaa, että kaupunginvaltuutetun paikka ja työ on hänen mielestään kuitenkin arvostettua.
− Valtuutettuna toimiminen on iso asia. Siinä on myös iso työ, koska asioita on paljon, asiat ovat isoja ja tärkeitä ja asioiden taustoja ei valtuuston asialistoilta aina löydä. On siis perehdyttävä itse.
Porin vasemmistoliitto on kehittänyt toimintatapoja, jotka tukevat sekä lautakunnissa, kaupunginhallituksessa ja valtuustossa toimivia jäseniä. Ennen valtuuston kokousta kokoonnutaan yhdessä ”Pyöreän pöydän” ääreen ja pohditaan päätettäviä asioita yhdessä.
− Kaupunginvaltuuston listat ovat aika niukat, joskus niissä on myös puutteita tai virheitä ja siksi sisäinen tietojen vaihtaminen on hyvin tärkeää. Näin myös uudet, ensi vaaleissa valitut ensikertalaiset saavat tärkeää tietoa ja voivat toimia luottamusmiespaikoillaan varmemmin.
Vielä ennen valtuuston kokousta on valtuustoryhmä koolla – ja kokoukset ovat avoimia kaikille, jos kiinnostaa päätösten muodostamisen taustalla olevat tekijät.
Valtuuston merkitystä kasvatettava
Oili Heino ei haluaisi kaupunginvaltuuston jäävän lapsipuolen asemaan. Se on hänen mielestään mahdollista, jos asiat tulevat liian nopeasti ja liian pienillä selvityksillä päätettäväksi niin, että vain virkamiehistöllä tai korkeintaan kaupunginhallituksen jäsenillä on kokonaiskuvaa asiasta.
− Siksi jokainen lautakuntapaikkakin on tärkeä. Lautakunnissa istuvat edustajamme voivat tuoda tietoja valmisteltavista asioista kokouksiin ja pitää yhteyttä valtuutettuihin ja toisinpäin, niin että tiedot päätettävistä asioista ovat mahdollisimman laajat.
Valtuutetun työ on Oili Heinon mielestä paitsi merkityksellistä, mutta myös mielenkiintoista.
− Työ vaatii pitkäjänteisyyttä. Nopeita tuloksia ei tule, voittojakin harvemmin. Mutta joskus – kuten Reposaaren kouluasian kohdalla – sitkeys palkitaan, kun taistellaan loppuun asti.
Ei piiskaa enää
Oili Heino haluaa karistaa pois monen mielikuvat tiukasta ryhmäkurista. Sellainen on menneisyyttä.
− Sellaista ei Porin Vasemmistolla enää ole. Joskus melkein toivoisi, että olisi, mutta asioista keskustellaan, tavoitteena on aina yhteinen kanta, mutta joka kerta se ei onnistu. Hyvässä hengessä käydyt keskustelut ovat hedelmällisiä ja monissa asioissa olemme olleet yksimielisiä.
Oili Heino kannustaa lähtemään ehdokkaaksi kuntavaaleissa.
− Kaikki eivät mene läpi, mutta kaikki keräävät ääniä Vasemmistoliitolle ja jokainen ääni on tärkeä.
Oilin mielestä puolueessa saa apua kaikkiin asioihin, tietoja ja taitoja vaikkapa kokoustekniikasta opetetaan uusille valituille ennen ensimmäistäkään kokousta.
− Tärkeintä on sitoutuminen. Jos tulen valituksi valtuutetuksi tai saan jonkin lautakunta-tms luottamusmiespaikan, homma hoidetaan. Pesti kestää neljä vuotta ja kokouksista ollaan pois vain todella hyvästä syystä. Mutta vuodet ovat antoisia, merkityksellisiä ja saa nauttia siitä tunteesta, että olen osa ryhmää ja osaltani vaikuttamassa siihen, mitä asioita tässä kaupungissa päätetään ja miten.
Oili Heino, kiinteistöpäällikkö, 58 Porin kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja Satakunnan sairaanhoitopiirin yhtymähallituksen jäsen Porin Linjat Oy:n hallituksen puheenjohtaja |